Sort Hus

Scroll down to learn more

Overview

Location
Seattle, WA

Size
3,453 sq.ft.

Project Type
New Construction

Designer
Citizen

Builder
Valor

Interior
Citizen

The homeowners approached Collaborative wanting to update their small 1,000 square-foot home in Seattle’s Fremont neighborhood. The design team’s challenge is to develop the steep slope site to take advantage of territorial views of the city and mountains while adhering to strict zoning requirements. The main design objectives include programming for a growing family and strong indoor/outdoor connections.

All four floors of the home connect through an open central circulation tower. The main floor consists of a light-filled entry corridor, garage and entrance to the accessory dwelling unit (ADU); the second floor is home to key living spaces including the living room, kitchen, dining room, wet bar, patio and features floor-to-ceiling windows and a custom fireplace; the third floor is for quieter spaces including bedrooms, media room and home office; and the fourth floor is dedicated to the expansive roof deck with territorial views and a solar-ready rooftop.